Pages

Tuesday, August 9, 2011

lailatulqadar aku menantimu....

assalammualaikumm.. :) hyeee peeps ! aippp hamboii hammboiii kenyang yer lepas berbuka..sampai terbaring KEKENYANGAN? sampai tak pegi teraweh kenyang punye pasal hish ! ape nih..!haa ni lagi sorang makan tak sudah2 ! mcam seminggu tak makan.. smpai terlepas maghrib yerrr ! adoiiii payah ! apa guna kalau sekadar PUASA (menahan lapar dan dahaga) tapi solat pun idak yerrr..apa guna..?? bagi aku sia sia.:/ sepatutnya dalam bulan ramdhan bulan yg mulia ni kita mendekatkan lg diri dgn ALLAH... kan..? kan?kan? cepat angguk ! haaa bagus punn ikut cakap kamiii..hehehehe... ok !ok ! LAILATULQADAR..prnah dgar kan..?ko tak penah dgr..??? ko pegi naek klcc tgkat atas sekali..paling tggi ko terjun laju laju..tak pun aku tolong cepak bontot kau bagi cepat skit jatuh..!hahaha

"Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan engkau mengerti apa itu Lailatulqadar. Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar".


lailatulqadar sgt istimewa kerana Ianya lebih baik dari 1000 bulan yang lain. Sebab diturunkan ayat tersebut diriwayatkan daripada Mujahid dikatakan sebab turun ayat tersebut ialah Nabi s.a.w. telah menyebut tentang seorang lelaki daripada Bani Israel yang telah menggunakan alat senjatanya untuk berperang pada jalan Allah maka orang Islam pun kagum di atas perbuatan itu lalu Allah menurunkan ayat di atas.lailatulqadar 10 malam terakhir ramdhan..

antara tanda lailatulqadar menurut para ulamak..- Ada yang berkata orang yang menemui malam Lailatulqadar ia melihat nur yang terang benderang di segenap tempat hingga di segala cerok yang gelap gelita.Ada pula yang berkata ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari Malaikat. Ada juga yang berkata ia melihat segala benda termasuk pohon-pohon kayu rebah sujud.Ada pula yang berkata doa permohonannya makbul.nama imam tabari r.h menegaskan semuanya itu tidak lazim...


lailatulqadar dijangka pada:
Ahad atau Rabu - malam Lailatul Qadar dijangka berlaku pada malam 29 Ramadan.
Isnin - malam Lailatul Qadar dijangka berlaku pada malam 21 Ramadan.
Selasa atau Jumaat - malam Lailatul Qadar dijangka berlaku pada malam 27 Ramadan.
Khamis - malam Lailatul Qadar dijangka berlaku pada malam 25 Ramadan.
Sabtu - malam Lailatul Qadar dijangka berlaku pada malam 23 Ramadan.

ada jugak yang cakap pada hari lailatulqadar itu,Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas.pada sebelah siamh pulak,Siangnya cahaya matahari warnanya pucat.
dan Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.. urm untungnya la kan sapa yang dapat merasai malam lailatulqadar tu kan.. jadi marilah kita sama sama memperbanyakkan amalan kita supaya kita menjadi orang yang terpilih, ni tidakkk korang menggelabah maen mercun la bunga api la..lepas tuh yang pompuan bukak2 posa je teruss berangan2 baju raya tahun ni NAK bpe psang lahh wana apelah..yg macik2 kalut laa nak bpe jenis kuih raya tahun ni..lgsir nak tukar la !time2 neh menggelupur g courts mammoth kann !adoooiiiii ! cuba kita semua dalami maksud sebenar RAMADHAN duduk sejenak dan dekatkanlah diri anda dengan MAHA BESAR ALLAH :) amin renung renungkan dan selamat beramal ~terima kasih si kacak si cantik !

No comments: